Γνωρίζατε ότι από 1η Ιανουαρίου γίνεται υποχρεωτική εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό;
Από Ι1η ανουαρίου 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός και γι' αυτό το υπουργείο Υγείας ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με στόχο την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και την πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1,2 εκ. πολίτες, ενώ κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης του 2.250 άτομα. Σήμερα λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ πανελλαδικά -συνολικά προβλέπεται να λειτουργήσουν 239- και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η λειτουργία ακόμη 19 δομών.
Τι γίνεται σε περίπτωση μη εγγραφής
«Σε περίπτωση μη εγγραφής ο πολίτης δεν θα έχει σύμβουλο Υγείας, ενώ σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του συστήματος δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός αυτού», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός.
«Έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό από τις αρχές του χρόνου είναι ένα αυστηρό και ανελαστικό μέτρο. Ο οικογενειακός γιατρός είναι ένας θεσμός που διευρύνει το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος του πολίτη. Η εγγραφή του δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική και ότι αντιστοίχως η μη εγγραφή επισείει κυρώσεις ή αποκλεισμό. Είναι προφανές ότι ο πολίτης που έχει πρόσβαση στην υπηρεσία του οικογενειακού γιατρού (γιατί στην περιοχή του έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία ΤΟΜΥ ή υπάρχει Κέντρο Υγείας από το οποίο μπορεί να εξυπηρετηθεί και να εγγραφεί στο γενικό γιατρό ή παθολόγο και στον παιδίατρο ή ενδεχομένως υπάρχει ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ) μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση των υπηρεσιών του», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρδαρός.
Για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει ακόμη οικογενειακός γιατρός
Ο κ. Βαρδαρός εξηγεί ότι για τις περιοχές όπου δεν υφίσταται για την ώρα οικογενειακός γιατρός «εξυπακούεται ότι ο πολίτης θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες συνήθειες όσον αφορά την υγειονομική του κάλυψη. Πολύ απλά θα πω ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε μέχρις ότου διευρυνθεί η δυνατότητα εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό, φθάνοντας και στην περιοχή του. Από την αρχή έχουμε πει ότι είναι μία μεταρρύθμιση που υλοποιείται σταδιακά και ως εκ τούτου όσο έχουμε νέες ΤΟΜΥ και νέες συμβάσεις με ιδιώτες τόσο πιο αποτελεσματικό θα γίνεται το σύστημα».
Ειδικότητα του οικογενειακού γιατρού-συνταγογράφηση εξετάσεων
Ο κ. Βαρδαρός αναφέρει ότι «ο οικογενειακός γιατρός είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος. Όσον αφορά τον ανήλικο πληθυσμό ο οικογενειακός γιατρός είναι παιδίατρος. Μπορεί κανονικά να συνταγογραφεί γενικές προληπτικές εξετάσεις και όσες προβλέπονται από την ειδικότητά τους. Για άλλες εξετάσεις παραπέμπει στον ειδικό γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Είναι εύλογο, στην περίπτωση που έχουμε ένα περιστατικό που χρειάζεται φροντίδα από γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, να δίνεται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό προς τον γιατρό της ειδικότητας».
Οι χρονίως πάσχοντες, που τους παρακολουθεί γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας, θα λαμβάνουν από τον οικογενειακό γιατρό μια ετήσια παραπομπή, εκτός αν χρειάζονται τις υπηρεσίες του οικογενειακού γιατρού για κάποιο άλλο θέμα.
Πώς γίνεται η εγγραφή
Ο πολίτης μπορεί να προσέλθει και να πραγματοποιήσει την εγγραφή του στην ΤΟΜΥ της περιοχής του (εάν λειτουργεί), προσκομίζοντας ένα λογαριασμό κοινής ωφέλειας στο όνομά του ή εναλλακτικά μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνει τη μόνιμη κατοικία του, βεβαίωση ΑΜΚΑ και ταυτοποιητικό έγγραφο (π.χ. φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου).
Σε περίπτωση που στην περιοχή του δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ ακόμα, μπορεί να εγγραφεί με τον ίδιο τρόπο σε γενικό γιατρό ή παθολόγο του τοπικού Κέντρου Υγείας ή άλλων δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως είναι τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Περιφερειακά ή Τοπικά Ιατρεία.
Σε περίπτωση που και αυτή η επιλογή δεν είναι εφικτή, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει από τους διαθέσιμους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς της περιοχής του.
Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής μέσω της ΗΔΙΚΑ (www.rdv.healthnet.gr) με τους κωδικούς του Taxis Net και επιλογή του μενού «Οικογενειακός Γιατρός». Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να προσκομισθεί βεβαίωση ΑΜΚΑ. Απαραίτητο είναι ο πολίτης να επισκεφθεί μετά τον οικογενειακό γιατρό του, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
Κάθε αρχή και δύσκολη….
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών και όπως τονίζει αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και τις οικονομικές απολαβές των γιατρών, οι οποίοι ζητούν αύξηση των οικονομικών κινήτρων για να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (έως σήμερα έχουν συμβληθεί 700 γιατροί).
ΑΠΕ-ΜΠΕ