Πολλά άτομα τρέχουν στα γυμναστήρια για να αποκτήσουν ένα καλλίγραμμο σώμα. Η άσκηση όμως επιφέρει κόπωση που παράλληλα με τις καθημερινές υποχρεώσεις καταβάλει το άτομο. Μια κατάλληλη διατροφή και ίσως και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού.
Απαραίτητα Διατροφικά Στοιχεία
Νερό: Με την εφίδρωση που συνοδεύει την άσκηση χάνεται σημαντική ποσότητα νερού από το σώμα.
Η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που αθλούνται και θα τα βοηθήσει στην καλή λειτουργία ολόκληρου του σώματός τους.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε έντονη εφίδρωση, συνιστώνται ορισμένα υδατικά διαλύματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες.
Βιταμίνες: Οι βιταμίνες δρουν στο ανθρώπινο σώμα ως ρυθμιστές του μεταβολισμού, επηρεάζοντας πολλές φυσιολογικές διεργασίες σημαντικές κατά την άσκηση
Οι βιταμίνες Β εμπλέκονται στη χρησιμοποίηση των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας, ενώ η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, τόσο στην αεροβική, όσο και στη μη αεροβική άσκηση.
Η βιταμίνη Ε είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τα άτομα που αθλούνται, αφού συμβάλλει στην καλή κατάσταση των μυών.
Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, μια πρωτεΐνη πολύ σημαντική για την καλή κατάσταση των αρθρώσεων.
Επιπλέον οι βιταμίνες C και E έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που παράγεται με την άσκηση.
Μέταλλα: Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα απαραίτητα για την καλή κατάσταση των οστών, των μυών και των νεύρων, επομένως είναι πολύ σημαντικά για τα άτομα που αθλούνται συστηματικά.
Επιπλέον το μαγνήσιο εμπλέκεται μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και σε άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως στη ρύθμιση των συσπάσεων των μυών και στη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Ιχνοστοιχεία: Ο σίδηρος εμπλέκεται στην απόδοση στην άσκηση και είναι απαραίτητος για τον κατάλληλο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος στους δραστήριους μύες.
Ο ψευδάργυρος συμμετέχει σε ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας στους μύες και στη σύνθεση πρωτεϊνών.
Το χρώμιο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
Ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο, εμπλέκονται στο σχηματισμό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού και άρα συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες που παράγεται με την άσκηση.
Αντιοξειδωτικά: Με τη σωματική άσκηση παράγονται πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα κατά τον μεταβολισμό, οι οποίες επιτίθενται στα μυϊκά κύτταρα με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου που απαιτείται για την επαναφορά των μυών στην αρχική τους κατάσταση και τη μείωση της αντοχής και της απόδοσης στην άσκηση.
Είναι το λεγόμενο οξειδωτικό στρες
Για το λόγο αυτό, τα άτομα που αθλούνται συστηματικά έχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά.
Εκτός από τις βιταμίνες C και E και κάποια ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτική δράση έχουν και άλλες ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες «εκκαθαρίζουν» την περίσσεια των ελευθέρων ριζών που παράγονται με την άσκηση και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού.
Αμινοξέα: Τα αμινοξέα είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών του σώματός μας. Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του μεταβολισμού και
είναι πολύ σημαντικές για την καλή κατάσταση των μυών και την επαναφορά
τους στη χαλάρωση μετά την άσκηση. Φυτικές Ίνες, Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Τα άτομα που αθλούνται συστηματικά και οι αθλητές πρέπει να νιώθουν το σώμα τους πάντα ελαφρύ. Αυτό προϋποθέτει την καλή λειτουργία του εντέρου. Η λήψη φυτικών ινών, προβιοτικών και πρεβιοτικών (π.χ. ινσουλίνη),
μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και του οργανισμού
γενικότερα.
απο: υγέια και ομορφία