Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή νόσος των δοντιών στα παιδιά, γιατί ούτε τα ίδια, αλλά συχνά ούτε και οι γονείς μπορούν να βουρτσίσουν πολύ καλά τα δόντια τους, ώστε να απομακρύνουν την μικροβιακή πλάκα.
Επίσης, η διατροφή των παιδιών σήμερα περιλαμβάνει τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α.).
Η τερηδόνα όμως επηρεάζει και τα νεογιλά (πρώτα) δόντια και μπορεί να εμφανιστεί σύντομα στο στόμα του παιδιού.
Βούρτσισμα από Ποια Ηλικία;
Από 18 μηνών, με την εμφάνιση των πρώτων γομφίων, το βούρτσισμα μπορεί να πραγματοποιείται μια φορά την ημέρα από τους γονείς.
Μια κατάλληλη οδοντόπαστα (μια μικρή δόση στην οδοντόβουρτσα), θα χρησιμοποιείται μόλις το παιδί μπορέσει να πραγματοποιήσει μόνο του το βούρτσισμα, συνήθως από τα 2 έως 3 έτη.
Μετά τα 4 χρόνια, το παιδί μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του, δύο φορές τη μέρα, με τη βοήθεια των γονιών του.
Στα πιο μεγάλα παιδιά, στην περίπτωση ορθοδοντικού ελέγχου, η υγιεινή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή.
Προτιμήστε τη χρήση μιας ειδικής βούρτσας προσαρμοσμένης με κυκλικά νήματα.
Για Παιδιά με Γερά Δόντια
• Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο 2 φορές το χρόνο για έλεγχο, καθαρισμός και τοπική εφαρμογή φθοριούχου προϊόντος (όχι πριν από την ηλικία των 6 ετών και με εφαρμογή 4 λεπτών).
Ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια τερηδόνας, και να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ανάγκη για πιο συχνή εφαρμογή φθορίου, όπως σε παιδιά που έχουν πολλά χαλασμένα δόντια, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ή με ορθοδοντικούς μηχανισμούς κα.
• Περιορισμός των σακχαρούχων τροφών και ροφημάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα στα γεύματα.
Είναι προτιμότερο το παιδί να τις τρώει μαζί με τα κυρίως γεύματα, ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης των δοντιών του στα οξέα.
• Σωστή στοματική υγιεινή από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων δοντιών.
Επίσης είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων.
• Οι γονείς πρέπει να δίνουν το παράδειγμα για την σωστή στοματική υγιεινή: εάν οι ίδιοι φροντίζουν τα δόντια τους, τότε στέλνουν στο παιδί το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο.
πηγη : υγεια και ομορφια!!!