Τα ούρα αποτελούν έναν από τους καθρέπτες της υγείας του σώματος . Η πραγματικότητα αυτή ήταν γνωστή από τα αρχαίο χρόνια.

Με επισκόπηση των ουρών κατά την αρχαιότητα , οι ιατροί προσπαθούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος από την όποια έπασχε ο ασθενείς, θα είχε η όχι μοιραία κατάληξη. Τα ούρα παράγονται στο ουροποιητικό σύστημα. Το ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά ,τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την κύστη ,την ουροδόχο κύστη ,τον σωλήνα μέσω του οποίου εγχέονται προς τα έξω (ουρήθρα). Στον υγιή οργανισμό πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τη διούρηση με κυριότερους την ιδιοσυγκρασία, την πρόσληψη νερού,  την περιβαλλοντική θερμοκρασία και την δομή των τροφίμων.

Συχνουρία καλείται το παθολογικό σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συνήθους συχνότητας διούρησης που εμφανίζει ένας συγκεκριμένος οργανισμός. Η συχνοουρία μπορεί να εμφανίζεται κατά την διάρκεια της μέρας ή μόνο κατά την νύχτα (νυχτοουρία) ή να εμφανίζεται και κατά την ημέρα και κατά την νύχτα. Η συχνοουρία μπορεί να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα και την ικανότητα επιτέλεσης συνηθών  καθηκόντων. Σε αρκετές περιπτώσεις η νυχτοουρία προκαλεί αϋπνία στον πάσχοντα η στον σύντροφο που κοιμάται με τον πάσχοντα. Στον φυσιολογικό οργανισμό τα ούρα παράγονται φυσιολογικά , νερό και άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και απομακρύνονται ομαλά από το σώμα. Όταν οι τοξικές ή φυσιολογικός παραγόμενες ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό με παθολογικό τρόπο , ο οργανισμός  προσπαθεί να τις αποβάλλει αυξάνοντας το ποσό των παραγομένων ούρων. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα ή σε παρακείμενα όργανα που επηρεάζουν την ροη των ουρών. Ανάλογα με τον παράγοντα που προκαλεί αυξημένη διούρηση μπορεί να συνυπάρχει πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση, απώλεια έλεγχου της ουροδόχου κύστης , ασυνήθιστο χρώμα των ουρών ,σταγονοειδής ούρηση ,αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος .

Συνήθη αίτια που προκαλούν αυξημένη διούρηση είναι :

·         Η εγκυμοσύνη

·         Η υπερβολική κατανάλωση νερού , αλκοόλ ή καφεΐνης

·         Ο διαβήτης

·         Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα

·         Η λοίμωξη ή η βλάβη ή ο ερεθισμός της ουροδόχου κύστης

·         Φάρμακα ή ποτά που αυξάνουν την παράγωγη ούρων

·         Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (BPH)

·         Oι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος

·         Οι ουρολοιμώξεις

·         Η προστατίτιδα

·         Οι βλάβες των νεφρών

·         Τα στενώματα ουρήθρας

·         Η ακράτεια ούρων

·         Οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων

·         Οι ορμονικές διαταραχές

·         Τα ψυχοσωματικά προβλήματα

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρολό στην ορθή διάγνωση και την αιτιολογική θεραπεία.

Γενικά μετρά που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες από συχνοουρία :

1.      Αλκοολούχα ποτά : Μπύρα ,κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν την έπειξη για ούρηση και πρέπει να αποφεύγονται από τους πάσχοντες με συχνοουρία.

2.      Καφές , τσάι, αφέψημα ,χυμοί ,energy drinks. Αυξάνουν την έπηξει για ούρηση και πρέπει να αποφεύγονται.

3.      Άγχος : Αυξάνει τα φυσιολογικά αντανακλαστικά της ουροδόχος κύστης. Οι πάσχοντες από συχνοουρία πρέπει να αποφεύγουν δυσάρεστες συναντήσεις και να καλλιεργούν μεθόδους αγχόλυσης.

4.      Σάκχαρο αίματος : Το σάκχαρο αυξάνει την ωσμωτική διούρηση και πρέπει να ευρίσκεται σε ιδανική ρύθμιση.

5.      Φλεγμονές : Τα μικρόβια ερεθίζουν το ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν συχνοουρία.

 

 

Πηγή: Δρ. Μοσχοβάκη ,Ιατρός Ειδική Παθολόγος ( http://iatreioamoschovaki.gr)