Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από το κρύο, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν αυτή τη περίοδο.

  














Η Dr. Αναστασία ΜοσχοβάκηΙατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από το κρύο, σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν αυτή τη περίοδο. 
    
Το τσουχτερό κρύο, οι ιοί και τα μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της αναπνοής σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν σημαντικά αυτή την περίοδο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. 
    
Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την αντίσταση έναντι των μικροβίων, την εξουδετέρωση τοξινών, την βέλτιστη προσαρμογή σε πιεστικές συνθήκες. Βασικό σύμπτωμα της του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος είναι η μειωμένη αντίσταση σε βλαπτικούς παράγοντες, στο stress, στις τοξικές ουσίες, στις λοιμώξεις. 
    
Πως μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελεσματικά: 
    
1.    Μην καπνίζετε
Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές σημαντική δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Η παθητική έκθεση σε κάπνισμα έχει ανάλογες συνέπειες.
    
2.    Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή
Η σωστή συστηματική άσκηση σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. H σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι άσκηση σε γυμναστήριο, αλλά γρήγορο περπάτημα επί μισή ώρα ημερησίως. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας διερευνάται η ικανότητα άσκησης του εξεταζόμενου και η ενδεικνυόμενη μέγιστη έντασή της.  Κατά την διάρκεια των ημερών με ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα συνιστάται η παραμονή στο σπίτι. Ένας σωστός κυλιόμενος τάπητας, ένα ποδήλατο εδάφους ή ένα στατικό ποδήλατο θα επιτρέψει τη συνέχιση του προγράμματος στις περιπτώσεις αυτές. Ωστόσο η ενδεικνυόμενη αποφυγή της καθιστικής ζωής περιλαμβάνει περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα από την υιοθέτηση συστηματικού προγράμματος άσκησης όπως  καθημερινή χρήση σκάλας αντί ανελκυστήρα, εγκατάλειψη του αυτοκινήτου, καθημερινή ενασχόληση με οικιακές εργασίες.
    

    
3.    Να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος
Η υπερκατανάλωση θερμίδων οδηγεί σε παχυσαρκία. Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). ΒΜΙ άνω του 24,9 σημαίνει περίσσια λίπους στο σώμα. Για τους εφήβους χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που αξιολογούν και την αναπτυξιακή φάση στην οποία ευρίσκεται ο έφηβος. Το περίσσιο λίπος προκαλεί λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων, διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του σώματος,  αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και έκκριση  φλεγμονωδών ουσιών από τον λιπώδη ιστό. Το σύνολο των παθοφυσιολογικών αυτών μεταβολών επηρεάζει δυσμενώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παχύσαρκων με αποτέλεσμα   να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης λοιμώξεων, μειωμένη αντίσταση σε πιεστικές συνθήκες, τοξίνες και καρκινογόνα του περιβάλλοντος. Στον αντίποδα, στα λιποβαρή άτομα με ΒΜΙ κάτω 18,5 δεν υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ενέργειας για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. 
    
4.    Να κάνετε μεσογειακή διατροφή
Η Μεσογειακή Διατροφή (MedDiet) είναι ένα μοντέλο εμπνευσμένο από την παραδοσιακή διατροφική των λαών της Μεσογείου. Αυτό το σχήμα διατροφής χαρακτηρίζεται από την άφθονη κατανάλωση ελαιόλαδου, την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων που ενδημούν στη Μεσόγειο (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μικρή πρόσληψη οίνου (κυρίως με γεύματα), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και σπάνια κατανάλωση αλλαντικών. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής σε φλεγμονές λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της παραγωγής ειδικών κυτοκινών. 
    
5.    Να μην αμελείτε τη σωστή ιατρική παθολογική σας εξέταση από παθολόγο με βαθιά γνώση και εμπειρία, ο οποίος επιπλέον αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή. Κατά  την διάρκεια της εξέτασης αυτής εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα χρόνια παθολογικά προβλήματα που μειώνουν την ανοσολογική ετοιμότητα του σώματος, όπως ο διαβήτης, το χρόνιο ψυχοσωματικό stress, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αξιολογείται εάν ευρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιθετικές λοιμώξεις οπότε έχετε ένδειξη εμβολιασμού για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα όπως η γρίπη ή η πνευμονία. Αξιολογούνται οι νοσηρές σας προδιαθέσεις και οι καθημερινές σας συνήθειες και διερευνάται εάν  σας εκθέτουν σε κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να αποφευχθούν με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα, προληπτικούς ελέγχους, παρεμβάσεις καθημερινότητας. Το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για την πραγματοποίηση των ενδεικνυόμενων εμβολιασμών.
     
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr 
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline