Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Rush, η άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια.
Η μελέτη αξιολόγησε 454 ηλικιωμένους, εκ των οποίων οι 191 είχαν άνοια και οι 263 δεν είχαν.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις και τεστ σκέψης και μνήμης κάθε χρόνο για 20 χρόνια και σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι διατηρούνται ενεργοί, ασκούνται και κινούνται περισσότερο, διατηρούν τη μνήμη τους σε καλύτερη κατάσταση ενώ, μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που ήταν πιο δραστήριοι είχαν καλύτερες ικανότητες μνήμης και σκέψης από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.
Αυτό παρατηρήθηκε ακόμη και σε συμμετέχοντες που εμφάνισαν φυσικά συμπτώματα άνοιας, όπως εγκεφαλικές βλάβες ή βιοδείκτες της νόσου.
Οι ηλικιωμένοι που είναι έστω και λίγο δραστήριοι με φυσική και καθημερινή άσκηση, όπως οι οικιακές εργασίες, μπορούν να διατηρούν περισσότερες μνήμες και ικανότητες σκέψης από ό, τι οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι, ακόμα και αν έχουν εγκεφαλικές βλάβες ή βιοδείκτες που σχετίζεται με την άνοια.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που είναι φυσικά δραστήρια έχουν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια ενώ οι ηλικιωμένοι που κινητικά είναι πιο ενεργοί έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Αν και η άσκηση μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, χρειάζεται ακόμα περισσότερη μελέτη.
Σίγουρα όμως, η άσκηση είναι ένας οικονομικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν δείχνει αιτία και αποτέλεσμα.
Τα άτομα που χάνουν τη μνήμη τους ταυτόχρονα μειώνουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Γι αυτό απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η περισσότερη κίνηση στη ζωή των ατόμων αυτών είναι πραγματικά ωφέλιμη για τον εγκέφαλο.
www.y-o.gr